Матвєєв Микола Дмитрович: «Наприкінці минулого століття було заздрісно чути, що у Великої Британії, Сполучених штатах та інших країнах розвинений аматорський орнітологічний рух, який налічує тисячі аматорів-бьордвотчерів. Приємно спостерігати, як за останні десятиріччя цей рух прийшов і в Україну – з’явилися «бьордвотчинг» і «бьордвотчери». Бьордвотчинг (birdwatching) можна по різному трактувати – це і аматорський орнітологічний рух, і вид рекреаційної діяльності, і вид відпочинку, і напрям природно-пізнавального туризму… Але характерною рисою цього явища є любов бьордвотчерів до птахів, бажання якомога більше побачити нових видів птахів і вічна погоня за «синім» птахом. Бьордвотчери спостерігають за птахами, фіксують їх за допомогою фото- чи відеозйомки, а також визначають вид птахів і зазначають місце спостереження, а також проводять підрахунок побачених видів птахів.

З 2017 p. в Україні за підтримки Норвезького університету (Nord University) Західноукраїнське орнітологічне товариство здійснювало проект BirdID (куратор проекту Г. Кузьо) з підготовки бажаючих навчитися розпізнавати птахів у природі – майбутніх бьордвотчерів. В Україні працювало кілька навчальних центрів, один з яких функціонував у Кам’янці-Подільському на базі НПП «Подільські Товтри» та Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Спостереження за птахами, їх фотографування, спілкування з однодумцями, поїздки, екскурсії, експедиції в пошуках птахів стають для цих людей не лише хобі, розвагою, але чимось більшим – сенсом життя, що змушує постійно вдосконалювати свої знання про птахів, тягне до мандрівок, пошуку нових видів птахів. Зрозуміти сутність «бьордвотчингу» допоможе фільм режисера Д.Френкеля «Великій рік (The Big Year)» (2011 р.).

У цьогорічному змаганні з бьордвотчингу «Великий День – Україна – 2021 – зима» 21 лютого було зареєстровано 32 команди з різних куточків України. Вперше в змаганні брала участь команда зоологічного гуртка «Parus» К-ПНУ імені Івана Огієнка, до складу якої входили М.Матвєєв, В.Худик, Є.Колосова, а також співробітник НПП «Подільські Товтри» М.Дребет. Пошуки птахів проводили в каньйоні р.Смотрич від Новопланівського мосту до мосту «Лань, що біжить», а також по вул. Лесі Українки. Було зареєстровано 34 види птахів. Найбільш масовими були синиця велика (174 особини), голуб сизий (124 особини), щиглик (118 особин). З червонокнижних видів бачили жовну зелену. Спостерігали не лише птахів – була знайдена нова хатка бобрів. Отримали масу задоволення, не дивлячись на несприятливі погодні умови – туман і мороз».