25 квітня 2024 р. викладачі та здобувачі освіти кафедри біології та екології взяли участь у ХУІ Регіональній науково-практичній конференції “Молоді дослідники – природі Поділля”. Робота конференції проходила у трьох секціях – «Дослідження біорізноманіття Поділля», «Проблеми екології, охорони природи, збалансованого природокористування Поділля» та «Ландшафтно-рекреаційний потенціал Поділля та суміжних територій».

Цьогоріч учасниками конференції було близько 30 здобувачів  закладів загальної середньої освіти, закладів позашкільної освіти та закладів вищої освіти. Студентські та учнівські роботи оцінювалися окремо.

Членами журі конференції були і представники нашої кафедри: к.п.н., доцент, завідувач кафедри біолології та екології Наталія КАЗАНІШЕНА та д.с.-.г.н., професор Олександр ЛЮБИНСЬКИЙ.

Здобувачі освіти нашої кафедри доповідали на різноманітні актуальні теми, зокрема, про:

  • гідроелектростанції – як альтернативне джерело енергії (Оксана МОЙСЮК, спеціальність 101 Екологія, науковий керівник д.с.-.г.н., професор Олександр ЛЮБИНСЬКИЙ) – 1 місце,
  • екологічні проблеми ґрунтів (Назар КОВАЛИК, спеціальність 101 Екологія, науковий керівник д.с.-.г.н., професор Олександр ЛЮБИНСЬКИЙ) – 2 місце,
  • аналіз Горобцеподібних зоологічної колекції К-ПНУ (Вікторія СЛИВА, спеціальність 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини), науковий керівник к.б.н., доцент Микола МАТВЄЄВ) – 3 місце,
  • біорізноманіття Поділля та проблеми його збереження (Олександра ДАНЧУК, спеціальність 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини), науовий керівник к.б.н., ст.викл. Валентина КОЛОДІЙ).
  • Без перебільшень, наші учасники продемонстрували найкращі результати. За результатами конференції отримали дипломи та  сертифікати учасників. 

Зазначимо, що цьогоріч науково-педагогічні працівники кафедри біології та екології стали науковими керівниками не лише наших здобувачів освіти, а також керували науковими роботами здобувачів освіти ліцеїв нашого міста. Це к.б.н. Інна ГРИГОРЧУК, к.б.н Наталія РУБАНОВСЬКА.

Щиро вдячні усім учасникам конференції та їхнім науковим керівникам! Адже свою любов до природи рідного краю можна виявляти по різному! Можна не смітити, можна насаджувати дерева та доглядати за тваринами. А можна досліджувати природу і своїми науковиими здобутками сприяти її збереженню та процвітанню.