Весняно-літній період для студентів-біологів завжди асоціюється із романтикою польових практик. Коли всією групою під керівництвом викладачів ботаніки й зоології вирушаєш у пошуки нових вражень, нових знань, практичних умінь, навичок дослідницької діяльності з біології.

Цьогоріч не став винятком попри складну ситуацію, в якій зараз перебуває наша держава!!! 

У період з 9 травня по 3 червня 2022 року групи Biol1-B20 та B1-B20 проходили навчально-польову практику із ботаніки (систематика рослин) і зоології хребетних.

Відразу зазначимо, що практика 2021-2022 року, на відміну від минулорічної практики, проходила онлайн. Однак для наших другокурсників була не менш цікавою та корисною. Керівникам практики  були кандидати біологічних наук – Наталія Василівна Рубановськ, Наталія Михайлівні Гордій та Микола Дмитрович Матвєєву. Їм вдалося не лише навчити нас різних методик польових досліджень, показати основні види флори і фауни за допомогою дистанційних технологій навчання, але й пробудити бажання до подальших самостійних досліджень в межах наших населених пунктів навіть після виконання індивідуальних завдань. Як зазначає Олександра Дансук, вона, займалася дослідженнями орнітофауни і флори частини свого села Міцівці Дунаєвецького району. Для себе, завдяки практиці, відкрила як нові види, так і невідомі факти про вже відомі. “Навіть не могла уявити, що лише у межах свого сільського парку, вулиці і городу зможу виявити близько 45 видів птахів і 100 потрібних для колекції видів рослин! Так само, як і не знала, що мій населений пункт має ще стільки вулиць і місць, де не побувала і які досить непогані для обліків”.

            Наші студенти як і завжди залишилася приємно враженими результатами практики і сподіваються, що подальші такі дослідження у межах рідного населеного пункту і плідна співпраця із викладачами допоможуть у написанні майбутніх наукових робіт.

Олександра ДАНЧУК, 2 курс, група Biol1-B20