Бондарчук Олександр Петрович – випускник факультету 2012 року. Навчався на спеціальності 6.040102 Біологія*

Кандидат біологічних наук, науковий співробітник відділу культурної флори Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України. Очолює Раду молодих вчених ботанічного саду, входить в бюро РМУ Відділення загальної біології і є членом вченої ради ботанічного саду. Олександр Петрович також обіймає посаду методиста (за сумісництвом) у НЦ «Мала академія наук України». Є членом експертної комісії ІІ (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких учнів-членів МАН України.
Наш випускник – переможець конкурсів низки стипендіальних програм:
– Стипендія імені М.М. Гришка за роботи в галузі інтродукції рослин та зеленого будівництва (Київ, 2013);
– Стипендія дирекції для молодих вчених НБС імені М.М. Гришка за роботи в галузі збереження біорізноманіття рослин (Київ, 2014);
– Стипендія Президента України для молодих учених 2019-2021 та 2021-2023 роки.

Учасник конкурсних науково-дослідних проєктів:

  • За конкурсом проєктів науково-дослідних робіт молодих учених НАН України у 2015 р. О.П. Бондарчук став переможцем та керував НДР для молодих учених на тему: «Рослини родів Astragalus L. та Elsholtzia Willd: оцінка біохімічного складу, визначення впливу БАР на організм хребетних».
  • У 2019 за цим же конкурсом отримав перемогу і був відповідальним виконавцем теми «Розробка моделі ревіталізації еродованих ландшафтів (високих терас р. Дніпро) шляхом збагачення та збереження рідкісних рослин і цінних інтродуцентів».
  • У 2020 разом із провідними вченими ботанічного саду та Інституту клітинної біології та генетичної інженерії НАН України отримано перемогу у конкурсі НФД України «Підтримка досліджень провідних та молодих учених» тема НДР: «Вплив стресових чинників на синтез білків з пріонними властивостями у рослин».

 

  • Нагороди та відзнаки:
    2018 р. – Почесна грамота на честь 100-річчя Національної Академії наук України та за вагомий особистий внесок у розвиток обдарованої учнівської молоді.
    2020 р. – Відзнака Національної академії наук України для молодих вчених «Талант, натхнення, праця».
    2020 р. – Лауреат Премії Верховної Ради України молодим ученим у
    2020 році, робота: «Реалізація науково-прикладних засад ефективного використання унікальних фіторесурсів для забезпечення соціального та економічного розвитку Держави».
    2021 р. – Лауреат Премій Президента України для молодих вчених 2021 року, робота: «Розробка принципів ревіталізації довкілля за використання автохтонних та інтродукованих рослин».
  • Щиро вдячний кожному викладачу за самовідданість своїй праці і високий професіоналізм, адже кожен із Вас суттєво вплинув на формування в мені усіх тих якостей, які я нині маю. Особлива вдячність керівнику дипломної роботи Максиму Козаку, який зумів розгледіти в мені потенціал науковця і наполягати розвиватися в цьому напрямі.

Бондарчук ОлександрНаціональний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України (м. Київ).