Любінська Людмила Григорівна: «10 червня 1793 р. у Парижі вперше відкрили для відвідування громадян ЗООПАРК, який створили на території Ботанічного саду Menagerie du Jardin des Plantes.  

У 1789 році, зруйнувавши Бастилію, сп’янілий запахом крові натовп увірвався в звіринець Людовика XVI. Усіх виявлених там тваринни поділили на “їстівних” і “неїстівних”. Перших тут же з’їли, інших перевели у ботанічний сад. Біолог і мандрівник Бернардин де Сен-П’єр (1737-1812) оцінивши ситуацію, запропонував зберегти тварин і збагатити колекцію музею, щоб привабити публіку і заробити гроші на утримання тварин. Також він розгорнув широкі дослідження в галузі акліматизації тварин, заснувавши новий напрям у науці.

Близько 900 тисяч відвідувачів щорічно проходять по алеях зоопарку Menagerie du Jardin des Plantes. І в нашому місті є міні зоопарк, створений на базі станції юннатів (позашкільне навчально-виховне об’єднання), до формування і утримання колекції якого доклався і М.Д. Матвєєв. На базі НВО і, зоопарку, зокрема проходять навчання, екскурсії, семінари, навчальні практики наших студентів».