Кафедра біології та методики її викладання

Любінська Людмила Григорівна: «У Кам’янці-Подільському львівські ІТ-спеціалісти презентували спеціальну систему менеджменту міських зелених насаджень INSPECTREE, повідомляє Кам’янець-Подільська міська рада.

Це не просто онлайн-мапа реєстру дерев міста, а й зручна платформа для аналітики планування робіт з догляду за деревами. Як зазначили розробники проєкту Павло Голубець та Любомир Макар, функціонал системи Inspectree дозволяє наносити дерева у вигляді маркерів на мапу із присвоєнням кожному унікального номера.

У спеціальній формі зазначається вся необхідна інформація про дерево – вид, стан, розміри, приблизний вік, необхідність санобрізки тощо. Крім того, вказується балансоутримувач, приналежність до пам’ятки природи та навіть наявність пташиних гнізд.

Тобто створюється своєрідне досьє дерева, в якому можна побачити інформацію від дати висадки до повного переліку дій, які із ним відбуватимуться у майбутньому (наприклад, підв’язка чи обрізка: коли, ким і згідно з яким документом.

«Ідея створити цю систему з’явилася весною 2019 року, коли ми збирали підписи для петиції щодо припинення обрізки дерев «під стовп». Тоді стало зрозуміло, що місто навіть не знає, де і які дерева ростуть, в якому вони стані тощо. Паперова інвентаризація дерев – марно витрачений час, адже такі дані нереально аналізувати», – розповідає співавтор електронної системи менеджменту зелених насаджень «Inspectree» Павло Голубець.

Наразі інвентаризацією міських насаджень завдяки новому програмному продукту Inspectree займаються у Львові, Рівному, Луцьку, Дубно та Чорткові».